
torsdag 28. januar 2010
Jeg venter på bok...

tirsdag 19. januar 2010
Kolesterolskrekk
Det er mye fokus på kolesterol om dagen, og ved å søke rundt på nettet får man mildt sagt sprikende informasjon om hva dette er, og hvordan man kan forholde seg til det. Kostdoktorn har en informativ side som er litt motvekt til alle sidene som er vedlikeholdt av legemiddelfirmaer.
mandag 18. januar 2010
Et sideblikk på erstatningsprodukter
I dag funderte jeg litt rundt dette med margarin og smør, hvorfor er margarin markedsført som sunt mens vi har fått det inn med "morsmelken" at smør er farlig (paradoksalt nok ettersom morsmelk er rikt på mettet fett...)? Jeg har i mange år plukket med meg margarin i butikken fordi jeg hadde en oppfatning av at dette var "bedre" på ett eller annet vis enn smør. Ikke noe jeg tenkte over til daglig, men enda en av disse "sånn er det bare" - oppfatningene jeg har fått opp gjennom livet. Det publiseres en del forskning rundt dette emnet, og Annika Dahlquist har nylig referert en undersøkelse som viser at mettet fett ikke er forbundet med høyere risiko for hjertesykdom. Sjekk innholdsfortegnelsene til smør vs. margarin, og tenk selv:
Tine smør: fløte, koksalt, melkesyrekultur, vitamin D (kolekalsiferol)
Vita hjertego': Solsikkeolje (28%), rapsolje (28%), vegetabilsk fett, vann skummet melk, salt, emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer, soyalecitin), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), surhetsregulerende middel (melkesyre), vitamin A og D, fargestoff (betakaroten), aroma.
Hos Fedon er det en artikkel som omtaler margarinproduksjon og transfett, her står det blant annet:
I dag fremstilles myke margariner under en noe skånsommere prosess enn delvis herding og inneholder langt mindre mengder transfett enn harde margariner. Planteoljene varmes imidlertid opp ved høye temperaturer for å nøytralisere oljens smak og endre dens konsistens. Denne oppvarmingen medfører dannelse av mange svært helseskadelige kjemiske forbindelser eller "oksidasjonsprodukter" som blant annet virker kreftfremkallende.
Jeg googlet litt til og dumpet innom en interessant blogg, sOLveigs smil, som hadde en artikkel om dette. Hun har mange interessante betraktninger, anbefales! Les gjerne det hun skriver om brus, skremmende lesning det også!
Tine smør: fløte, koksalt, melkesyrekultur, vitamin D (kolekalsiferol)
Vita hjertego': Solsikkeolje (28%), rapsolje (28%), vegetabilsk fett, vann skummet melk, salt, emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer, soyalecitin), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), surhetsregulerende middel (melkesyre), vitamin A og D, fargestoff (betakaroten), aroma.
Hos Fedon er det en artikkel som omtaler margarinproduksjon og transfett, her står det blant annet:
I dag fremstilles myke margariner under en noe skånsommere prosess enn delvis herding og inneholder langt mindre mengder transfett enn harde margariner. Planteoljene varmes imidlertid opp ved høye temperaturer for å nøytralisere oljens smak og endre dens konsistens. Denne oppvarmingen medfører dannelse av mange svært helseskadelige kjemiske forbindelser eller "oksidasjonsprodukter" som blant annet virker kreftfremkallende.
Jeg googlet litt til og dumpet innom en interessant blogg, sOLveigs smil, som hadde en artikkel om dette. Hun har mange interessante betraktninger, anbefales! Les gjerne det hun skriver om brus, skremmende lesning det også!
søndag 17. januar 2010
Nå er det skjerpings!
Jeg merker fremdeles "ettervirkningene" etter julens utskeielser. Selv om jeg er tilbake på god lavkarbokost som basis, så er sjokoladesuget STORT om kveldene. Kroppen er fremdeles full av vann, formen er generelt laber, og motstandskraften mot skapsnoking er lik null. Det hjelper ikke at det er januar, mørkt og for min del, søvnunderskudd :( Mørket er ikke lett å gjøre noe med, men fra i dag skal jeg ta tak i det jeg kan, nemlig mat, søvn og trening! Bakte oopsies i går, så det er med som lunsj. Med rekesalat m/chili på blir det namnam. Trening blir det derimot ikke, siden jeg skal til naprapaten i ettermiddag. Da må kroppen få tid til å ta seg inn igjen etterpå, behandlingen gjør godt, men du verden det er vondt mens det står på... Jeg har også ambisjon om å flytte leggetiden en halvtime fram i forhold til vanlig. Wish me luck :)
torsdag 14. januar 2010
-170 kg på "superdiett"
Den supre dietten er selvfølgelig lavkarbo ;) Legen som uttaler seg, Sofie Hexeberg, setter fingeren på noe jeg synes er svært viktig å få fram, nemlig at mennesker er forskjellige:
– Mennesker er genetisk forskjellige, og mengden karbohydrater en kan spise varierer fra individ til individ. Noen har ikke evne til å legge på seg mens andre legger på seg veldig lett. Anbefalingen fra Nasjonalt råd for ernæring, om at 45-60 prosent av energien bør komme fra karbohydrater, passer ikke for alle. Det blir som at en optiker skulle skrive ut briller med synsstyrke minus 1 til alle som er nærsynt, sier Hexeberg.
På klikk.no kan du lese hele artikkelen.
– Mennesker er genetisk forskjellige, og mengden karbohydrater en kan spise varierer fra individ til individ. Noen har ikke evne til å legge på seg mens andre legger på seg veldig lett. Anbefalingen fra Nasjonalt råd for ernæring, om at 45-60 prosent av energien bør komme fra karbohydrater, passer ikke for alle. Det blir som at en optiker skulle skrive ut briller med synsstyrke minus 1 til alle som er nærsynt, sier Hexeberg.
På klikk.no kan du lese hele artikkelen.
tirsdag 12. januar 2010
Min store last
Sjokolade med sitron og ingefær. Mmmmmmmmm :)
torsdag 7. januar 2010
Første januaruka er snart overstått

Heldigvis! Det er alltid tungt å komme igang igjen etter en ferie, og jeg synes det er spesielt tungt i januarmørket. Når det i tillegg er beinkaldt ute blir det litt ekstra styr med påkledning og utrtyr. Det var -23 ute når jeg var med junior i barnehagen i dag, brrrrr.
Matmessig har det gått brukbart denne uka, men den mørke sjokoladen har fristet litt ekstra på kveldene. Kveldene har stort sett gått med til å sitte under et pledd, tenne masse telys, se på dvd og kose meg med litt sjokolade og mye te. Jeg meldte meg inn i teklubben.no rett over nyttår, og etter 1 dag låg velkomstpakken i posten. Det kaller jeg service! Jeg har kost meg med ulike sorter te på kvelden denne uka, favoritten så langt er "Grønn vinter" som smaker deilig av appelsin og kanel. Mmmmmm :D
Abonner på:
Innlegg (Atom)