tirsdag 4. mai 2010

Spise mer eller mindre kjøtt?

Det er jammen ikke greit å vite hva man skal tro på... I går var det oppslag i adresseavisen med bekymring over at vi spiser for mye kjøtt, dermed mye mettet fett som utgjør en kreftrisiko. Fra artikkelen:

Ved å spise mer kjøtt får nordmenn i seg mer av det mettede fettet, og de gunstige endringene i kostens fettsyresammensetning har stoppet opp.
– Kjøttprodukter er den nest største kilden for mettede fettsyrer. Det er viktig at forbruket av fete kjøttprodukter minsker, sier Klepp til Adresseavisen.
– Vi har god dokumentasjon på at stort inntak av rødt og bearbeidet kjøtt gir økt kreftfare. Og ved å spise mye kjøtt reduserer vi inntaket av andre viktige matvarer.
Økt kreftfare altså. Hmmmm. Samtidig leste jeg bloggen Solveigs smil, om at Mettet fett ikke øker risikoen for hjertesykdom.

En annen artikkel i Archives of Internal Medicine beskriver en undersøkelse der det ble påvist økt risiko for å dø av hjertesykdom eller kreft for eldre mennesker med høyt inntak av rødt kjøtt:
Conclusion  Red and processed meat intakes were associated with modest increases in total mortality, cancer mortality, and cardiovascular disease mortality.
Jeg tror jeg stoler på min vanlige magefølelse og teori, så lenge man spiser "passe" av alt er det ikke farlig...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar