torsdag 25. februar 2010

Energifordelingen i dagens mat

Jeg har lenge lurt på å faktisk sjekke energifordelingen i den maten jeg spiser i løpet av den dag. I dag somlet jeg meg endelig til å legge inn dagens inntak i sparkpeople.com, og resultatet ble som følger. Må følge med etpar dager for å se hvordan det varierer. Det er spesielt interessant å se hvordan enkelte matvaner jeg har bidrar veldig mye til feks karbohydrater, da blir det enklere å se hva jeg eventuelt må endre på hvis jeg skal tilpasse kostholdet litt.

Dagens energifordeling:

  • Fats 75.8%
  • Carbohydrates 9.9%
  • Proteins 14.3%


Oppfølging av "slankekuren som ble til smertehelvete"

Jeg skrev tidligere om saken i Helgeland arbeiderblad der en kvinne mener at hennes helseproblemer skyldes ketolysekuren. Denne saken er plukket opp av TV2 i går (den gikk kanskje på TV også?). Det diskuteres friskt både på avisens side og på diverse nettsamfunn. "Eieren" av ketolysekuren, Torkil P.Andersen har også fått komme med sitt syn på saken i Helgeland arbeiderblad.

Jeg synes oppriktig synd i damen, og det virker jo som hun har fått slett behandling av helsevesenet. Men derfra til å hoppe på konklusjonen at det kun er kostholdet som er årsaken til smertene blir litt for enkelt.

søndag 21. februar 2010

Smør vs. margarin


Kom over dette bildet i dag, litt til ettertanke... Valget er svært enkelt for meg iallefall!

onsdag 17. februar 2010

Bjørn Ferry på LCHF

Må bare henge meg på og gratulere svenskene med skiskyttergull på LCHF-kost. Annika Dahlquist skriver om dette i dag, i likhet med Lena Beatrice.

tirsdag 16. februar 2010

Ketolysekuren får skylden for smerter

En historie fra Helgeland arbeiderblad i dag om Toril Paasche som opplever sterke smerter, og som mener dette startet som et resultat av at hun benyttet ketolyskuren for å gå ned i vekt (70 kg!). Det er ikke stilt noen diagnose, men damen selv advarer andre mot å prøve det samme:

– Like før jeg fikk disse plagene gikk jeg ned 70 kilo med ketolysekuren. Det sier seg selv at når man bare spiser fett for å forbrenne fett, så får man ikke i seg alle vitaminene og mineralene som kroppen har behov for. Attpåtil ble jeg i den samme perioden plaget med infeksjoner, og måtte gå på flere antibiotikakurer. Jeg tror selv at mikrofloraen i magen min er helt nedbrutt, at det er derfor jeg ikke tåler noe, forteller Torill Paasche.
– Vil du advare mot ketolysekuren?
– Ja, på det sterkeste. Jeg skulle heller hatt alle kiloene for mye enn å bare eksistere på dette viset, sier Paasche.

Dette var en litt enkel diagnostisering synes jeg, det sier seg vel ikke selv at man får vitamin og mineralmangel av denne kuren. "Mikrofloraen i magen" blir også litt diffust for meg. Kanskje noen kan oppklare? 

Ketolysekuren finner du informasjon om her. Litt om selve prinsippene for kuren er forklart på denne siden.

torsdag 11. februar 2010

Mat når man er på reise

Det er jammen ikke lett! Nå har jeg vært 2 dager på tur, og spist mye rart gitt... Gardermoen er for eksempel helt håpløst, der finnes store mengder pasta og pizza, og få alternativer for en "lavkarber". En sjappe som heter "Seafood" ble redningen i går, der kjøpte jeg et smørbrød med krepsehaler og skippet brødet ;) Endelig hjemme ble det hjemmedag med sykt barn i dag, og endelig ordentlig mat: omelett med blåmuggost. Nam! Til helgen får vi besøk, da lurer jeg på å lage Kylling med paprika, chorizo og oliven, oppskriften hentet fra Trines mektige matblogg. Der er det mye inspirasjon å hente i matveien, veldig fristende :)

onsdag 3. februar 2010

Er potet sunnere enn fett?

Foredrag om dette teamet har jeg vært på i dag!  Foredraget var med forsker og professor i molekylærbiologi Berit Johansen ved NTNU. Veldig interessant foredrag om forskningen som gjøres ved NTNU om dette teamet. Utgangspunktet er at de forsker på sammenhengene mellom kosthold og kronisk sykdom. Konklusjonene fra foredraget:
  • spis minst 5 måltider pr dag, og balanser hvert måltid med 40% karbo, 30% protein og 30% fett
  • unngå overspising
  • unngå prosessert mat, spis mest mulig "rent"
  • unngå sukker
  • unngå transfett
Mye å finne på nettet også fra denne damen, se for eksempel disse lenkene:
Om kosthold
Om innholdsfortegnelser i mat
Om transfett i mat
Mer om transfett

For min egen del er jeg usikker på  fordelingen protein-karbo-fett i mitt kosthold, men det hadde vært interessant å sjekke. Hvis noen har en kalkulator å anbefale mottas tips med takk! På foredraget i dag anbefalte hun Fedon og Dr.Sears som kilder til oppskrifter, mens lavkarbo ala Atkins ville hun ikke anbefale i mer enn 2 uker pga belastningen på nyrene.

Hvordan ser det ut i ditt kjøleskap?

Jeg følger med på bloggen til Monique, hun er utrolig positiv og en titt inn i hennes blogg er en veldig bra "pepp" på morgenen. I dag snakket hun litt om hva hun skal ha foredrag om i dag, og hun har et bilde av sitt kjøleskap. Mitt ser også noenlunde sånn ut, bare mye mer rotete... Egg i lange baner! Uten egg hadde jeg ikke klart meg på dette kostholdet, jeg spiser vel i snitt 4-5 egg om dagen.

I dag blir det å løpe fra det ene møtet til det andre, så jeg har med meg 3 egg som skal få bli lunsj og mellommåltid i følge med Wasa Fiber Plus og litt kaviarmix. Fiber Plus har 5g karbo pr. skive, og er det av knekkebrødene med lavt karboinnhold som smaker best. Sætre fiberrik (3.8g karbo) smaker sponplate synes jeg, og RugSprø (6,3g karbo) er så sprøtt at det er vanskelig å spise.

mandag 1. februar 2010

Endelig tilbake på førjulsvekta...

I dag viste vekta endelig det samme som uka før jul. De sitter godt de kiloene, gitt... Men nå føler jeg jeg har kommet godt i gang igjen. Min utfordring ligger i å begrense storspisinga om kvelden. Ellers om dagen har jeg ikke lyst på "karbomat", jeg føler meg jo så mye bedre på lavkarbo! Men om kvelden foran tven, da har jeg lyst på noe søtt! I kveld skal jeg på trening istedet for å myse på tv, det er nok en bedre strategi ;)