torsdag 25. mars 2010

Fokus på kosthold

Det virker som det er et økende fokus på kosthold for tiden, og blant annet dagbladet har en artikkel om dette. Det er en økende bevissthet rundt hva vi spiser, og fokus på sunnhet er viktig. Jeg håper at denne fokusen fører til et bedre utvalg og mer variasjon i tilbudet fra dagligvarebutikkene i Norge, for det synes jeg er et sorgens kapittel. Billig, billig, billig har lenge vært mantraet, og det har gjort alle butikkene like (dårlige).

Jeg hang meg opp i etpar av utsagnene i artikkelen fra db, blant annet denne:
Å få sunnere fett på markedet opptar matforskerne.

- På slutten av nittitallet var transfett stort sett byttet ut med andre fettkilder, blant annet palmeolje. Men palmeolje er kolesteroløkende, og det jobbes derfor fortsatt med å finne sunnere alternativer. Et alternativ er sunnere typer av mettet fett, for eksempel stearinsyre, sier seniorforsker Bente Kirkhus ved Nofima Mat.

OK, nå er jeg kanskje fordomsfull, men stearinsyre?? Jeg slo opp på wikipedia, og det er ikke så ille som det høres, stearinsyre finnes blant annet i kjøtt, nøtter, egg og sjokolade.

Et veldig positivt aspekt er fokuset på at vi er faktisk forskjellige, også når det gjelder ernæring:
Et mål for forskerne er å komme fram til personlig ernæring. Personlig ernæring er samspillet mellom gener og maten vi spiser, og i EU foregår det flere forskningsprosjekter på dette.

- Kjenner du genene dine, vil du da kunne vite hvilken type mat du bør spise. Det har lenge vært kjent at det genetiske spiller en rolle for overvekt og metabolsk syndrom. Det en prøver, er å finne mer ut av disse mekanismene, sier Bente Kirkhus. 

torsdag 18. mars 2010

Lavkarbostoff i norske ukeblader


Nå når jeg er sykemeldt får jeg god tid til å lese ukeblader. Er såpass sløv at blad frister mer enn bok foreløpig. Norske "dameblader" har virkelig tatt opp "lavkarbo-tråden" i det siste, forrige uke hadde Norsk Ukeblad en artikkel om lavkarbo, denne uken er det Hjemmet sin tur. Begge disse har definert målgruppen sin som voksne kvinner 40 +, og de profilerer seg som familieblader. Lavkarbo som tema glimrer derimot med sitt fravær i blader som Kamille, KK, Henne, Elle etc. (som jeg oppfatter som litt "yngre", mer individualistiske og mindre familerettede). Hvorfor denne forskjellen, tror utgiverne at det er bare damer på over 40 med fokus på familien som er interesserte i kosthold???

mandag 15. mars 2010

Fem om dagen

Nå blåser det litt rundt anbefalingene om å spise mer frukt, for eksempel har klikk.no en artikkel om dette. Lena Beatrice illustrerer også dette veldig godt i et innlegg i bloggen sin.

Fremdeles litt slapp etter operasjonen

lørdag 13. mars 2010

Operasjonen overstått

Jeg er nå blitt en c-cup! Det er vel 20 år siden sist, eller noe sånt. Fjernet 800g på venstre bryst og 500 på høyre. Operasjonen gikk bra, men jeg ble veldig kvalm av narkosen. Spydde blant annet i bilen på vei til kontroll dagen etter operasjonen. I dag på dag 2 er det mye bedre. Kvalme er det verste jeg vet, så det er godt å slippe. Ellers er jeg rimelig mørbanket, og det har begynt å klø der det gror, spesielt der jeg hadde dren. Jeg går med kompresjons-bh hele døgnet foreløpig, det skal jeg gjøre en hel måned. Foreløpig er det ryggen som er mest vond(!), jeg må jo ligge på ryggen hele natta. Var oppe hver andre time i natt for å løse opp litt før jeg la meg ned igjen.

Nå kan det bare bli bedre, jeg er iallefall utrolig glad for at operasjonen er overstått! Og så er jeg selvfølgelig spent på resultatet, men det er ikke så lett å se enda hvordan det vil bli.Lettere er det ihvertfall!

onsdag 10. mars 2010

Egg, den "nye" supermaten

Artikkel hos side2 i dag om at egg er den "nye" supermaten. Velkommen etter ;)

fredag 5. mars 2010

Fredagskos: minipizza

Disse minipizzaene har jeg fått inspirasjon til fra Lena Beatrice. Jeg har prøvd diverse pizzabunner som skal ligne på "ekte" pizza, og funnet en som jeg synes går an, oppskriften til den ligger her. Men noen ganger vil jeg ha det litt enklere, da blir det minipizza :) "Bunnen" er kavli ost i skiver, her har jeg brukt skinkeost. Toppes med litt peppes pizzasaus (så god at jeg lukker øynene for at det er litt mye karbo i den ;)), skinke og ost. Eller noe helt annet du liker :) Stek "bunnen" først i noen minutter på 200 grader og varmluft til de er tørre og crispy. Ha så på fyllet og stek til osten smelter. Nyt!

onsdag 3. mars 2010

Lavkarbobrød i vinden :)

Din mat (Aftenposten) har hatt etpar saker om lavkarbo i det siste, og det virker som de skal følge det opp videre. Det startet med en artikkel om en baker som tilbyr lavkarbobrød, og nå er det en oppfølgingsartikkel. Spennende! Mmmm, tror jeg må bake brød i dag, jeg bruker en oppskrift som ligner på den i artikkelen, men ofte med kesam i stedet for creme fraiché..

mandag 1. mars 2010

Endelig har jeg fått dato for operasjon!

I desember 2008 startet "reisen" min mot dette målet. Jeg mannet meg opp til å spørre fastlegen om mulighetene ift. brystreduksjonsoperasjon, og første rekvisisjon ble sendt. Den kom rimelig kjapt i retur gitt, med beskjed om at jeg måtte ned i vekt først (hadde BMI på 30,4). Beskjed fra legen var: "...da er det bare å gå i gang....". Men han ga meg likevel det første dyttet i retning lavkarbo, og mente at omlegging av kostholdet er eneste måten å gå ned i vekt på. Jeg hadde snust på Fedon-kosthold tidligere, og var relativt lett å overbevise om at lavkarbo var tingen. Etter å ha snust litt rundt på lavkarbo.no gikk jeg i gang, 1. mars i fjor (nøyaktig ett år siden i dag, faktisk!).

Jeg har prøvd litt forskjellige varianter av lavkarbo underveis, jeg har gått ned 11kg, 2 klesstørrelser, og viktigst av alt: funnet et kosthold som passer for meg! Bonusen er nå at jeg endelig skal få operasjonen som startet det hele. 11. mars ligger jeg under kniven, jeg gruer meg til operasjonen, men gleder meg til resultatet!