torsdag 28. januar 2010

Jeg venter på bok...

Jeg har lenge hatt lyst til å lese Annika Dahlquist sin "Guide til LCHF", og i dag fikk jeg endelig somlet meg til å sjekke om de hadde den på biblioteket. Joda, ett eksemplar, 6 på venteliste og estimert ventetid.... 6 måneder! Tror biblioteket kunne vurdere å kjøpe en til ;) Får se om jeg orker å vente på det, eller om jeg kjøper den selv. Forlaget har lagt ut en liten "sneak peak" fra boka, så jeg får trøste meg med den så lenge.

tirsdag 19. januar 2010

Kolesterolskrekk

Det er mye fokus på kolesterol om dagen, og ved å søke rundt på nettet får man mildt sagt sprikende informasjon om hva dette er, og hvordan man kan forholde seg til det. Kostdoktorn har en informativ side som er litt motvekt til alle sidene som er vedlikeholdt av legemiddelfirmaer.

mandag 18. januar 2010

Et sideblikk på erstatningsprodukter


I dag funderte jeg litt rundt dette med margarin og smør, hvorfor er margarin markedsført som sunt mens vi har fått det inn med "morsmelken" at smør er farlig (paradoksalt nok ettersom morsmelk er rikt på mettet fett...)? Jeg har i mange år plukket med meg margarin i butikken fordi jeg hadde en oppfatning av at dette var "bedre" på ett eller annet vis enn smør. Ikke noe jeg tenkte over til daglig, men enda en av disse "sånn er det bare" - oppfatningene jeg har fått opp gjennom livet. Det publiseres en del forskning rundt dette emnet, og Annika Dahlquist har nylig referert en undersøkelse som viser at mettet fett ikke er forbundet med høyere risiko for hjertesykdom. Sjekk innholdsfortegnelsene til smør vs. margarin, og tenk selv:

Tine smør: fløte, koksalt, melkesyrekultur, vitamin D (kolekalsiferol)
Vita hjertego': Solsikkeolje (28%), rapsolje (28%), vegetabilsk fett, vann skummet melk, salt, emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer, soyalecitin), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), surhetsregulerende middel (melkesyre), vitamin A og D, fargestoff (betakaroten), aroma.


Hos Fedon er det en artikkel som omtaler margarinproduksjon og transfett, her står det blant annet:

I dag fremstilles myke margariner under en noe skånsommere prosess enn delvis herding og inneholder langt mindre mengder transfett enn harde margariner. Planteoljene varmes imidlertid opp ved høye temperaturer for å nøytralisere oljens smak og endre dens konsistens. Denne oppvarmingen medfører dannelse av mange svært helseskadelige kjemiske forbindelser eller "oksidasjonsprodukter" som blant annet virker kreftfremkallende.

Jeg googlet litt til og dumpet innom en interessant blogg, sOLveigs smil, som hadde en artikkel om dette. Hun har mange interessante betraktninger, anbefales! Les gjerne det hun skriver om brus, skremmende lesning det også!

søndag 17. januar 2010

Nå er det skjerpings!

Jeg merker fremdeles "ettervirkningene" etter julens utskeielser. Selv om jeg er tilbake på god lavkarbokost som basis, så er sjokoladesuget STORT om kveldene. Kroppen er fremdeles full av vann, formen er generelt laber, og motstandskraften mot skapsnoking er lik null. Det hjelper ikke at det er januar, mørkt og for min del, søvnunderskudd :( Mørket er ikke lett å gjøre noe med, men fra i dag skal jeg ta tak i det jeg kan, nemlig mat, søvn og trening! Bakte oopsies i går, så det er med som lunsj. Med rekesalat m/chili på blir det namnam. Trening blir det derimot ikke, siden jeg skal til naprapaten i ettermiddag. Da må kroppen få tid til å ta seg inn igjen etterpå, behandlingen gjør godt, men du verden det er vondt mens det står på... Jeg har også ambisjon om å flytte leggetiden en halvtime fram i forhold til vanlig. Wish me luck :)

torsdag 14. januar 2010

-170 kg på "superdiett"

Den supre dietten er selvfølgelig lavkarbo ;) Legen som uttaler seg, Sofie Hexeberg, setter fingeren på noe jeg synes er svært viktig å få fram, nemlig at mennesker er forskjellige:

– Mennesker er genetisk forskjellige, og mengden karbohydrater en kan spise varierer fra individ til individ. Noen har ikke evne til å legge på seg mens andre legger på seg veldig lett. Anbefalingen fra Nasjonalt råd for ernæring, om at 45-60 prosent av energien bør komme fra karbohydrater, passer ikke for alle. Det blir som at en optiker skulle skrive ut briller med synsstyrke minus 1 til alle som er nærsynt, sier Hexeberg.

klikk.no kan du lese hele artikkelen.

torsdag 7. januar 2010

Første januaruka er snart overstått



Heldigvis! Det er alltid tungt å komme igang igjen etter en ferie, og jeg synes det er spesielt tungt i januarmørket. Når det i tillegg er beinkaldt ute blir det litt ekstra styr med påkledning og utrtyr. Det var -23 ute når jeg var med junior i barnehagen i dag, brrrrr.

Matmessig har det gått brukbart denne uka, men den mørke sjokoladen har fristet litt ekstra på kveldene. Kveldene har stort sett gått med til å sitte under et pledd, tenne masse telys, se på dvd og kose meg med litt sjokolade og mye te. Jeg meldte meg inn i teklubben.no rett over nyttår, og etter 1 dag låg velkomstpakken i posten. Det kaller jeg service! Jeg har kost meg med ulike sorter te på kvelden denne uka, favoritten så langt er "Grønn vinter" som smaker deilig av appelsin og kanel. Mmmmmm :D

mandag 4. januar 2010

Da er det på'n igjen!



Første arbeidsdag i januar, og kropp og hode skal omstilles fra julero til arbeidstempo. Det er tøft, men heldigvis også litt godt. Jeg trengte å slappe av og koble ut i juledagene, men nå ser jeg fram til å komme i vanlig gjenge igjen. Selv om det ikke føltes helt slik da jeg måtte stå opp 2 timer tidligere enn "vanlig" i dag... Etpar dager, så er jeg i rute igjen ;)

Jeg kom meg endelig ut på en god spasertur i går, deilig men en tur i friskt vintervær. I dag skal jeg på treningssenteret til årets første pilates og yoga-økt. Regner med jeg ikke blir alene der, det er sikkert den "største" dagen i året for treningssentrene dette, mange nyttårsforsetter som skal innfries ;)

Jeg er tilbake på lavkarbo-mat, endelig. Kroppen har sagt klart i fra med slapphet, hodepine, vannsamling og noen fantastisk flotte kviser at karbokjøret ikke er noe for meg! Glemte å veie meg i dag, men skal prøve å huske det i morra. Da er jeg kanskje kvitt de verste vannsamlingene også. Dagens lunsj ble omelett med blåmuggost i, og litt bacon til. Nam!

Nyttårsdesserten ble vellykket!

Både liten og stor likte den, så denne kommer til å bli en gjenganger! Jeg brukte fløte, lett creme fraiche (jeg klarer ikke smaken av den vanlige i kald mat), granateple, klementiner og valnøtter. Oppskriften sier at det skal være litt vaniljepulver i, men siden mine nærbutikker ikke fører sånne eksotiske ting hoppet jeg bare over det. Det ble godt uansett :)